
Tytuł projektu: Drugie życie żywności - czy rośliny tolerują fast food?
Autorzy projektu: Magdalena Jazgar, Zuzanna Jurek, Karolina Woźniak
Mentorzy projektu: dr Agata Kurek
Szkoła: VI Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza
Cel 12. Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja
W Polsce każdego roku marnuje się aż 5 ton jedzenia, w skali świata jest to 1,3 miliarda ton, co stanowi jedną trzecią wytworzonej żywności (dzieje się to na różnych etapach produkcji, ale największy wkład mają w to supermarkety i gospodarstwa domowe - czyli my). W tym czasie w wielu krajach dalej obecny jest problem głodu, a globalne ocieplenie staje się coraz dotkliwsze. Jednym ze sposobów, żeby dać jedzeniu drugie życie jest tworzenie kompostów. W naszym projekcie chcemy przetestować, jak w roli składników organicznego nawozu znajdą się różne produkty, od owoców i warzyw, aż po te najbardziej przetworzone. Chcemy sprawdzić, jak efektywne są przy nawożeniu roślin, i co to świadczy o ich wpływie na ludzi.
