Przejdź do treści

Zgłoszenie 1075

Tytuł projektu: Drugie życie żywności - czy rośliny tolerują fast food?

Autorzy projektu: Magdalena Jazgar, Zuzanna Jurek, Karolina Woźniak

Mentorzy projektu: dr Agata Kurek

Szkoła: VI Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza

Cel 12. Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja

W Polsce każdego roku marnuje się aż 5 ton jedzenia, w skali świata jest to 1,3 miliarda ton, co stanowi jedną trzecią wytworzonej żywności (dzieje się to na różnych etapach produkcji, ale największy wkład mają w to supermarkety i gospodarstwa domowe - czyli my). W tym czasie w wielu krajach dalej obecny jest problem głodu, a globalne ocieplenie staje się coraz dotkliwsze. Jednym ze sposobów, żeby dać jedzeniu drugie życie jest tworzenie kompostów. W naszym projekcie chcemy przetestować, jak w roli składników organicznego nawozu znajdą się różne produkty, od owoców i warzyw, aż po te najbardziej przetworzone. Chcemy sprawdzić, jak efektywne są przy nawożeniu roślin, i co to świadczy o ich wpływie na ludzi.

6
Głosy
74
Wyświetlenia
2 miesiące
Od daty publikacji

Głosowanie zakończono 9 dni, 21 godzin i 7 minut

Przewijanie do góry